Motståndskojan Rävhålet

Visa karta

Motståndskojan utnyttjades under krigen av norska underrättelsegruppen. Den är belägen strax norr om fjället Härjehågna, nära den norska gränsen. Det är ett väglöst land, ca 15 km söder om Flötningen.

Motståndskojan byggdes under krigsåren för de norska underrättelsegrupper som opererade längs svneks-norska gränsen. Sommaren 1944 utförde 3 yngligar byggandet av kojan. Urpsrungligen gick uppdraget ut på att kojan skulle byggas på norska sidan om gränsen. Kojan byggdes av material från omgivningen. Enligt instruktionerna skulle det anordnas ett hemligt utrymme i kojan, där man kunde förvara pistoler och annan utrustning. Sista delen i arbetet gick ut på att kamoflera kojan, man fyllde den med jord och torv så att jordkulan smälte in i den omgivande terrängen.

Då kojan stog färdig var det folk som nyttjade kojan i korta perioder fram till November 1944, men observerade under lång tid några mystiska personer i området. Motståndar folket fick tips om att kojan kunde vara avslöjad och byggde en annan, mycket primitiv koja, en timmes gångväg söderut från Rävhålet. Den var tänkt som en tillflyktsort i händelse av en krissituation.

År 1979 tog kulturstyret i Engerdal en tur till Rävhålet för att undersöka hur mycket som fanns kvar efter alla år som gått sedan 1944. Kojan var i så dåligt skick att den var omöjlig att reparera, men eftersom det fanns intresse för en rekonstruktion av motståndskojan, beslöt man att sätta igång med att återuppföra den.

Den nuvarande kojan stod färdig 1982 och är en exakt konstruktion av den ursprunliga kojan.

Motståndskojan ligger i Drevfjällets naturreservat.

Visa mer